Afrykański pomór świń
Informacje otrzymane od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Pleszewie dla hodowców trzody chlewnej :
Wojewoda Wielkopolski wydał rozporządzenie 26/20 z dnia 21 września 2020r. w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń na terenie powiatu kaliskiego i pleszewskiego w którym wyznaczył obszar zapowietrzony i zagrożony.
Komisja Europejska wydała DECYZJĘ WYKONAWCZĄ KOMISJI (UE) 2020/1316 z dnia 21 września 2020r. zmieniającą załącznik do decyzji wykonawczej 2014/709/UE w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich.
Zgodnie z tą decyzją na terenie powiatu pleszewskiego wytyczone zostały obszar zagrożenia (niebieski) oraz obszar ochronny (żółty), które zostały odwzorowane na mapie Głównego Inspektoratu Weterynarii.
W związku licznymi wątpliwościami i zapytaniami informujemy, że obszar zagrożony wyznaczony przez Wojewodę Wielkopolskiego nie jest tożsamym z obszarem zagrożenia wytyczonym przez Komisję Europejską.
Postępowanie hodowców trzody chlewnej w obszarze zagrożenia
- Zakazuje się przemieszczania świń z obszaru zagrożenia (niebieskiego) poza ten obszar.
- Dopuszcza się przemieszczanie świń z gospodarstwa położonego na obszarze zagrożenia (niebieskim) poza ten obszar do miejsca położonego na obszarze objętym ograniczeniami (czerwonym) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jeżeli świnie:
- zostały poddane:
- badaniu laboratoryjnemu w kierunku identyfikacji patogenu wywołującego afrykański pomór świń zgodnie z instrukcją diagnostyczną w okresie 7 dni przed dniem przemieszczenia i uzyskano ujemny wynik tego badania, oraz
- badaniu klinicznemu w kierunku wystąpienia objawów afrykańskiego pomoru świń zgodnie z procedurami kontroli i pobierania próbek określonymi w instrukcji diagnostycznej przez urzędowego lekarza weterynarii, nie wcześniej niż 24 godziny przed ich przemieszczeniem
- znajdują się w gospodarstwie, w którego promieniu wynoszącym co najmniej 3 km wszystkie zwierzęta w gospodarstwach spełniają powyższe wymagania lub
- w gospodarstwach:
- świnie są utrzymywane w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane wyłącznie świnie, mających oddzielne wejścia oraz nieposiadających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
- materiał wykorzystywany jako ściółka w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, jest zabezpieczony przed dostępem dzików,
- czynności związane z obsługą świń są wykonywane przez osoby nieuczestniczące w polowaniach na zwierzęta łowne lub odłowach takich zwierząt, chyba że od zakończenia takiego polowania lub odłowu minęły 72 godziny,
- świnie chore są utrzymywane w sposób wykluczający kontakt ze świniami zdrowymi,
- które co najmniej 2 razy w roku były poddane kontroli, w odstępie co najmniej 4 miesięcy, przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii zgodnie z wytycznymi i procedurami określonymi w instrukcji diagnostycznej, i kontrola ta:
- obejmowała badania kliniczne świń i pobranie próbek od świń zgodnie z procedurami kontroli i pobierania próbek
- potwierdziła prawidłowe stosowanie bioasekuracji oraz posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie
- w którym co najmniej dwie pierwsze padłe świnie w wieku powyżej 60. dnia życia w każdej jednostce produkcyjnej wchodzącej w skład tego gospodarstwa i w każdym tygodniu poddaje się badaniu laboratoryjnemu w kierunku identyfikacji patogenu wywołującego afrykański pomór świń zgodnie z procedurami instrukcji diagnostycznej
- w gospodarstwach:
- zostały poddane:
- W przypadku przemieszczenia świń z gospodarstwa położonego na obszarze zagrożenia poza ten obszar do miejsca położonego na:
- obszarze objętym ograniczeniami na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
- powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce:
- pochodzenia świń informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeznaczenia świń o zamiarze ich przemieszczenia,
- przeznaczenia świń informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce pochodzenia świń o ich przemieszczeniu,
- świnie przemieszcza się po trasie wyznaczonej przez powiatowego lekarza weterynarii, a środki transportu do przemieszczania świń oczyszcza się i w razie potrzeby dezynfekuje oraz poddaje dezynsekcji niezwłocznie po rozładunku;
- powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce:
- obszarze objętym ograniczeniami na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
- Dopuszcza się przemieszczanie świń do natychmiastowego uboju z gospodarstwa położonego na obszarze zagrożenia poza ten obszar do miejsca położonego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pod warunkiem że:
- w okresie 30 dni bezpośrednio poprzedzających przemieszczenie żadna świnia pochodząca z obszarów z ograniczeniami lub zagrożenia nie została wprowadzona do tego gospodarstwa, a przemieszczane świnie przebywały w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni poprzedzających przemieszczenie lub od dnia urodzenia;
- Świnie te zostały poddane:
- badaniu laboratoryjnemu w kierunku identyfikacji patogenu wywołującego afrykański pomór świń zgodnie z instrukcją diagnostyczną w okresie 7 dni przed dniem przemieszczenia i uzyskano ujemny wynik tego badania, oraz
- badaniu klinicznemu w kierunku wystąpienia objawów afrykańskiego pomoru świń zgodnie z procedurami kontroli i pobierania próbek określonymi w części A rozdziału IV instrukcji diagnostycznej przez urzędowego lekarza weterynarii, nie wcześniej niż 24 godziny przed ich przemieszczeniem
- lub spełniają warunki opisane w ust. 2 pkt. 2.
- świnie są przewożone do natychmiastowego uboju bezpośrednio, bez zatrzymywania lub rozładunku, do rzeźni wyznaczonej do tego celu przez powiatowego lekarza weterynarii
- powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce położenia rzeźni został poinformowany o planowanym terminie przywozu świń i przekazał informację o ich przywozie powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na miejsce wysyłki
- po przywozie do rzeźni świnie te są przetrzymywane i poddawane ubojowi oddzielnie od innych świń, w dniu, w którym są poddawane ubojowi wyłącznie świnie z obszaru zagrożenia, albo na koniec dnia uboju, gdy w tym dniu nie poddaje się już ubojowi żadnych innych świń
- przemieszczanie świń do rzeźni przez obszary znajdujące się poza obszarem zagrożenia odbywa się określonymi trasami przewozu, a pojazdy używane do transportu świń są czyszczone i poddawane dezynfekcji, i w razie potrzeby dezynsekcji, jak najszybciej po rozładunku
- świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne uzyskane z tych świń:
- zostaną wyprodukowane, przechowywane i przetwarzane w zatwierdzonych do tego uboju zakładach
- zostaną oznakowane specjalnym znakiem weterynaryjnym
- są przeznaczone do wprowadzenia do obrotu wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
- produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego pozyskane z tych świń będą przechowywane oddzielnie, a następnie niezwłocznie poddane obróbce w zakładzie utylizacyjnym
Dodatkowe informacje można uzyskać: INSPEKCJA WETERYNARYJNA Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Pleszewie, ul. Kazimierza Wielkiego 7D,63-300 Pleszew tel. 62 7427-289 oraz strona internetowa http://piwpleszew.pl w zakładce Aktualności.